Sfinks, een kleine geschiedenis
April 1975: oprichting
‘Sfinks vzw, vereniging voor Kunstambachten, Informatie en Kultuur’, gehuisvest in villa “Les Clematites” in de Heuvelstraat 25 te Boechout, is al snel een begrip in en rond Antwerpen. Op korte tijd komen er heel wat enthousiaste medewerkers bij. Er zijn allerlei initiatieven, van bejaarden- en mindervalidenwerking tot vormingswerk.
Sfinks begint als een klein folkfestival rond de kiosk in het park van de plaatselijke school. Geen grote namen, wel bijzondere groepen uit binnen- en buitenland. Het festival geldt als het meest gezellige van Vlaanderen. Er is gekozen om het klein en gezellig te houden. Naast de traditionele Angelsaksische folk is er aandacht voor Latijns-Amerikaanse folk.
1982 – 1992: een beetje groter – Sfinks Roots
Het festival krijgt een exotische programmatie. Op ‘Sfinks Roots’ staan groepen als Youssou N’Dour, Idir, Astor Piazzolla,Sun Ra Orkestra, Gilberto Gil, Nusrat Fateh Ali Khan, Cheb Khaled, Femi Kuti en Ruben Blades. Vaak voor het eerst in België. In 1992 gaat het festival voor de laatste keer door in het uitverkochte Sfinkspark.
1993 – 2000: meer podia, meer dagen, meer Sfinks
Door het groeiende succes verhuist het festival in 1994 naar het ‘Molenveld’ in Boechout, met vanaf dan vier dagen festival en een diverser programma. Op het Sfinks festival staan groepen als I Muvrini, Manu Dibango, Alpha Blondy, Goran Bregovic. In deze periode experimenteert Sfinks met podia en stijlen. Rituele en klassieke muziek krijgen een plek binnen de programmatie, net als muziek uit minder evidente regio’s (Azië, Nabije Oosten, …).
2001 – 2012: actualisering en verdieping
Sfinks zoekt meer aansluiting bij jongeren met een Groove-podium voor EDM uit de wereld en zoekt zijn plaats in een landschap waar wereldmuziek gemeengoed is geworden. In 2008 gaat het Sfinks festival ‘Sfinks Mixed’, van vier dagen terug naar drie dagen maar met meer openheid naar andere disciplines. Muziek blijft echter de rode draad op Sfinks Mixed.De term wereldmuziek laten we achter.
2013 – …..
Het Sfinks Mixed festival is voor de eerste keer gratis voor iedereen, met een breder publiek en een diversere programmatie. Naast muzikale ontdekkingen van over de hele wereld is er ook aandacht voor global pop van dicht(er) bij. Een spannend moment dat door het publiek veelvuldig omarmd werd. Sfinks vindt aansluiting bij jonge gezinnen én bij jongeren, ook met een diverse achtergrond. De DJ-programmering wordt uitgebreid, en het Kidz Dorp wordt een heuse stad. Sfinks bevestigt in 2014 met bijna 80.000 bezoekers en blies in 2015, uiteraard gratis, 40 kaarsjes uit.
Enkele cijfers:
Van 1976 tot 2014 bezochten in totaal 1.125.700 mensen het festival en stonden er 1.076 verschillende groepen op de podia, in totaal goed voor 1.198 concerten.